پرهنگ

مدیریت فرهنگ، با نرم افزار و گزارش و جلسه!

پرهنگ

مدیریت فرهنگ، با نرم افزار و گزارش و جلسه!

پرهنگ

دغدغه اصلی پرهنگ، فرهنگ است. اما به سیاست، اقتصاد، جامعه و... هم سرک می‌کشد.
پرهنگ بیشتر از نوشته‌های خودم پر شده است، هر چند از نوشته‌های دیگران نیز خالی نیست.
ارادتمند؛ علی اصغر جوشقان‌نژاد

تاريخ پرهنگ
آخرین نظرات
عضوی از راز دل

اگر قصد اصلاح رسانه ملی را دارید...

شنبه, ۱۵ بهمن ۱۳۹۰، ۰۶:۲۵ ب.ظ

دوستان خوبم در پایگاه «مطالبه آرمانهای انقلاب از صدا و سیما»!

سلام.

خوش ندارم که این نوشته های ما حالت مناظره ی دو طرف یک منازعه را به خود بگیرد. چرا که خود را هم جهت با شما می بینم و همه ی دغدغه های شما و استدلال هایتان را حرف دل خودم می دانم.

تفاوت ما در آرمان ها نیست. در هدف ها نیست. در تغییراتی که انتظار داریم نیست. در اشکالاتی که می بینیم نیست. در آنچه دل مان را می سوزاند نیست. تفاوت ما در اینها نیست. ممکن است تنها تفاوت ما در نوع اقدام باشد.

اگر فهرست بلند انتقادات خود به عملکرد سازمان صدا و سیما را پیش روی من بگذارید، احتمالاً چیزی از آن خط نمی زنم ولی مواردی به آن اضافه می کنم که از بیرون صدا و سیما دیده نمی شوند.

پس آنچه نوشته ام و می نویسم نه برای توجیه وضع موجود و دفاع از آن، بلکه برای کمک به اصلاح آن است:

احتمالاً بسیاری از ما انتقاداتی به صدا و سیما داریم و کم یا زیاد، آن را از خط اصیل انقلاب منحرف می دانیم. با این حساب، چگونه می توانیم این رسانه را اصلاح کنیم؟

راه حل های کوتاه و بلند مدتی که به ذهن من می رسد در دو دسته کلی قابل جمع است:

الف- نقد کنید:

1- برای آنکه از ضعف های صدا و سیما تأثیر نپذیرید، لازم است آن همه با سواد! شوید که بتوانید محتوای آن را به خوبی نقد کنید. البته منظور از سواد قطعاً لیسانس یا فوق آن نیست. منظور سواد رسانه ای است به گونه ای که تشخیص خطاهای رسانه را برای شما ممکن کند. اگر با سواد (با همین تعریف) باشید، طبیعتاً خودتان و اطرافتان را بیشتر از خطرات!! صدا و سیما مصون خواهید کرد.

2- اگر یک مخاطب عادی هستید (و حتی اگر یک مخاطب غیر عادی هستید!) حتماً در مقابل آنچه صدا و سیما به سمت شما می فرستد بی تفاوت نباشید. هر قدمی که به خوبی در جهت اهداف انقلاب اسلامی بود نیازمند تشویق است و در مقابل هر اقدام مخالفی نیازمند تقبیح. گوشی تلفن را بردارید و در راستای اهداف انقلاب چند کلمه به خودتان زحمت بدهید. باور بفرمایید گوش های آقای ضرغامی آن همه تیز نیست که صحبت های زیر لب شما را از این فاصله دور بشنود. شما باید اعتراض خود را به حرکت های بد و تشکر خود را از حرکت های خوب صدا و سیما حتماً از طریق شماره های روابط عمومی منتقل کنید.

اگر کمی دقت بفرمایید این بند بر مرحله تذکر زبانی امر به معروف و نهی از منکر منطبق است... و این دو نیز از فروع دین و واجب اند.

3- اگر دستی به قلم دارید، همین تعریف ها و انقادها را در سایر رسانه ها منعکس کنید. البته همواره توجه داشته باشید که نیت شما از انتقاد، نه تنها غرغر کردن، بلکه اصلاح است. این تذکر از آن روست که یک سره سیاه ننویسید و به محدودیت های موجود توجه کنید.

4- به این فرمایش حضرت آقا توجه کنید:

بینید عزیزان! فکر شما و کارى که کردید و راه نوئى که پیدا کردید، پیشنهادى که به نظرتان رسیده، تأثیرگذارى‌اش فقط این نیست که این فوراً به دستگاه اجرائى منتقل بشود و فوراً یک ترجمه‌ى عملیاتى بشود و اجرائى و عملیاتى شود؛ نه، این تنها تأثیر نیست. یکى از مهمترین تأثیرات همین فکر کردنها این است که شما فضاسازى میکنید، گفتمان‌سازى میکنید. در نتیجه، در یک فضاى معتقد به یک مبناى فکرى یا عملى، رئیس جمهور هم همان جور فکر میکند، وزیر هم همان جور فکر میکند، مدیرکل هم همان جور فکر میکند، کارکنان هم همه همان جور فکر میکنند؛ این خوب است. و شما این کار را انجام میدهید. فکر کنید، بگوئید، بنویسید، در مجامعِ خودتان منعکس کنید؛

طبیعتاً وقتی که شما صدا و سیما را نقد می کنید باید این نگاه را هم در نقد خود بگنجانید. حتی به نظر من این نگاه بسیار موثرتر از نگاهی است که توقع اصلاح فوری همه کاستی ها را دارد.

گفتمان سازی البته لوازمی دارد. با بی ادبی و تندروی نمی توان گفتمان ساخت. گفتمان سازی نیازمند زمان است. حرف مستدل و منطقی با شیوه ای هنرمندانه و ظریف با رعایت حوصله و سعه صدر در طول زمان نه چندان کوتاه می تواند گفتمان سازی کند.

گاهی نیز باید آدم های شاخص را نشانه گرفت. چه اینکه اگر شما بتوانید نویسندگان فیلمنامه های سازمان صدا و سیما را تحت تأثیر افکار دلخواه خود قرار دهید، بسیار موثرتر از آن است که مدیران گروه ها را متأثر کنید.(*)

ب- تولید کنید:

1- فرض کنید جناب ضرغامی بشمار سه! همه بدنه مریض صدا و سیما را اخراج کند، من و شمای غرغرو چطور می توانیم جای خالی آنها را پر کنیم؟ یا اصلاً تصور کنید همان جناب، بشمار سه! شبکه جدیدی تأسیس کردند به نام حزب الله و تقدیم ما کردند، چه هنری داریم برای پر کردن آن؟

اینجا اهمیت کار و تولید مشخص می شود. اگر از صنف هنرمندان محسوب می شوید، حتماً در تولید با کیفیت جهاد کنید. با نگاه انقلابی و دینی به قدری تولید کنید که از طریق سایر رسانه ها در جامعه سر ریز شود. البته صدا و سیما هم اندک اندک صدای شما را خواهد شنید.

مطمئن هستم اگر آدم باعرضه ای! تولیدات خوب خود را به صدا و سیما عرضه کند، این سازمان تاب مقاومت در برابر پخش آن را نخواهد داشت. مشکل قدری هم از ماست که تولید نداریم.

2- خلاقیت از پایه های هنر است. وقتی شما به تکرار بیفتید از هنر فاصله گرفته اید.

از دیگر سو قالب و محتوا از یکدیگر بیگانه نیستند. شما نمی توانید هر سخنی را در هر قالبی بریزید.

ترکیب این دو جمله چنین نتیجه می دهد: «اگر بنا باشد حرف های انقلاب به صورت هنرمندانه گفته شود، دائماً باید قالب های خلاقانه جدیدی برای این کار تولید شود.» این تولیدات (آنچنان که اکنون می بینیم) از صدا و سیما بر نمی آید. چرا من و شمایی که ادعا می کنیم، نیاییم و در این مسیر تلاش نکنیم؟

لازم است همه آن هنرمندانی که درد دین و انقلاب دارند در تولید با کیفیت جهاد کنند. هم به دلیل انتشار سخن انقلاب و هم برای آنکه الگوهای جدیدی از برنامه های دینی تولید شود.

3- همین تولیدات نیز می تواند به گفتمان سازی کمک شایانی کند. اگر قرار است گفتمانی در جامعه گسترش یابد، نیازمند تولیدات رسانه ایست.

***

سخن به درازا کشید. آنچه از نظر من مهم است گسترش دغدغه نسبت به این آرمان هاست (گفتمان سازی) و افزایش غیرت خودمان در دفاع از این دغدغه ها (نقد و تولید جهادی)

*- این ایده از یکی از رفقا گرفته شد. باشد که خودش مفصل تر بنویسد.

نظرات  (۸)

۰۲ اسفند ۹۰ ، ۰۰:۲۲ رسانه در خدمت انقلاب
حتما
اصلا هدف این پایگاه ایجاد روجیه ی نقد است. هر کس مطلبی در مورد صدا و سیما داشته باشد حمایت میکنیم. این منحصر به دوستان ما نیست.
شما به یک اقتراح رازدلی دعوت شده‌اید:
«اردوی جهادی چه شباهت و تناسبی با فرائض و شعائر اسلامی دارد؟»
جزییات بیشتر را در بلاگ رازدل بخوانید:
http://razedel.ir/archives/459
۱۹ بهمن ۹۰ ، ۲۳:۳۰ علی اصغر جوشقان نژاد
زمان شاه که صدا و سیما کاملا در دست مخالفان بود، گفتمان مردم را چه چیزی تغییر داد؟ فرض کنید صدا و سیما همچنان در دست مخالفان است، آیا باید نا امید شویم؟
جهاد یعنی همین تلاش سخت در شرایط سخت... و همچنان امیدوار ماندن
۱۹ بهمن ۹۰ ، ۲۳:۱۶ علی اصغر جوشقان نژاد
ممنون
۱۹ بهمن ۹۰ ، ۲۲:۳۹ محب اهل بیت
بسم الله..با سلام
آقای جوشقانی نژاد در مورد راه حل های کوتاه و بلند مدتان.
برای فهمیدن ضعف های و انحرافات صداو سیما فقط احتیاج به سواد رسانه ای نیست،احتیاج به درک و معرفت به احکام الهی و قرآن است..چون مبنا بر این است که صدا وسیمای ما مظهر صدا و سیمای جمهوری اسلامی باشد...
فرمودید:(..گوشی تلفن را بردارید و در راستای اهداف انقلاب چند کلمه به خودتان زحمت بدهید.. )به عنوان مثال ،ما چقدر به خاطر این آهنگ های مبتذلی که به عنوان برنامه کودک برای بچه های ما میگذارند زنگ زده باشیم و اعتراض کرده باشیم خوب است؟؟؟بفرمایید چند بار شما را راضی میکند؟؟بفرمایید چندبار بگوییم گوشهای آنها می شنود؟؟
اصلا مگر به نظرات ما توجهی میشود؟؟؟؟؟
هر چه گفتیم بیشتر شده که کمتر نشد]ابتدا، فقط در شبکه اول بود،کم کم از مرحمت مدیران شبکه ها در تمام برنامه های کودک،قسمت بزن و برقص براه افتاد..که اگر نکنند باید تعجب کنیم.
فرمودید:(..گفتمان سازی نیازمند زمان است. حرف مستدل و منطقی با شیوه ای هنرمندانه و ظریف با رعایت حوصله و سعه صدر در طول زمان نه چندان کوتاه می تواند گفتمان سازی کند..)تا کجا گفتمان؟وقتی انحرافات از طریق صدا وسیما در بین مردم جا افتاد،نوشدارو بعد از مرگ سهراب؟؟
در مورد این حرفتان که دیگر نمیدانم چه بگویم!(..به قدری تولید کنید که از طریق سایر رسانه ها در جامعه سر ریز شود. البته صدا و سیما هم اندک اندک صدای شما را خواهد شنید...!!!)
سلام جناب آقای جوشقان نژاد
منتظر فرصتی بودم تا از زحماتتان در بوی سیب تشکر کنم. خداوند متعال ان شاء الله به جنابعالی و همکارانتان توفیق روزافزون عنایت فرماید.
امیدوارم همیشه و در همه جا در خدمت قرآن و اهل بیت باشید که این بزرگترین سعادت است.
حق نگهدارتان
۱۷ بهمن ۹۰ ، ۲۳:۱۹ رسانه در خدمت انقلاب
جناب آقای جوشقانی
بازهم از اینکه وقتتان را صرف گفتگو با ما کردید متشکریم. لطف شما مدتی است شامل حالمان گردیده و خدا را به آن شاکریم
نظری که چند دقیقه پیش روی مطلب قبلی گذاشتم قبل از مطالعه ی این مطلب شما بود.
قصدم فقط تذکر تغییری بود که در مطلب پاسخ شما نگاشته شده بود و البته در این تغییر هدف ما در پایگاه نیز ذکر گردیده است
این مطلب شما هم در پایگاه منتشر می گردد. ان شا الله نکات بحقی که ذکر نمودید آویزه ی گوشمان باشد.
متن پاسخ در واقع پاسخ به مطلب جنابعالی نبود. مطالبی بود که بصورت جسته گریخته در پایگاه و گاهی در پاسخ نظرات مطرح میشد و لازم بود زمانی مدون گشته و برای روشن نمودن مسیر پایگاه ارایه گردد. اینکه در پاسخ به مطلب شما مطرح شد بخاطر این بود که پایگاه برای اولین بار در سایت دیگری مخاطب قرار گرفت و بهانه ای شد تا اهداف پایگاه منتشر شود
لذا اصلا رویکرد پاسخ و مناظره نداشت و صرفا بیان دیدگاه و موضع پایگاه بود.
عنایتی که شما به مجموعه پایگاه داشته اید موجب امتنان است. امید که پس از این نیز سایه لطفتان از این مجموعه کوتاه نگردد
خلاصه می‌کنم:
۱- سواد رسانه ای
۲- جهاد رسانه ای

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی