پرهنگ

مدیریت فرهنگ، با نرم افزار و گزارش و جلسه!

پرهنگ

مدیریت فرهنگ، با نرم افزار و گزارش و جلسه!

پرهنگ

دغدغه اصلی پرهنگ، فرهنگ است. اما به سیاست، اقتصاد، جامعه و... هم سرک می‌کشد.
پرهنگ بیشتر از نوشته‌های خودم پر شده است، هر چند از نوشته‌های دیگران نیز خالی نیست.
ارادتمند؛ علی اصغر جوشقان‌نژاد

تاريخ پرهنگ
آخرین نظرات
عضوی از راز دل

اگر قصد انتقاد از رسانه ملی را دارید...

شنبه, ۸ بهمن ۱۳۹۰، ۰۱:۱۴ ق.ظ

این روزها بنر موج وبلاگی مطالبه آرمان های انقلاب اسلامی از صدا و سیما (اینجا؛ شاید هم اینجا) در بعضی وبلاگ ها دیده می شود. مطالبه حقی است و اجرای آن ضروری است. اما...

*

هر چند الآن در صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران مدیریت دارم، اما قبلاً خود من نیز منتقد این رسانه بوده ام و همین دغدغه ها را 6 سال پیش گفته ام. پس از آنکه در رسانه ملی مدیر شدم نیز این دغدغه همراه من بود.

آنچه که اینجا می نویسم، نه به معنای عدول از آرمانهاست که به معنای یافتن راه اجرای آنهاست.

*

مطالبه آرمان های انقلاب اسلامی از صدا و سیما، مطالبه حقی است و اجرای آن ضروری است. اما به عنوان یک مطلع از درون صدا و سیما، توصیه می کنم این نکات را هنگام انتقاد به رسانه ملی مد نظر داشته باشید:

1. خروجی عملکرد صدا و سیما، جای زیادی برای انتقاد به او باز می کند. اما هیچ می دانید که این اشکالات چرا در این سازمان ایجاد می شوند؟ مشکل از رئیس سازمان است یا مدیرانش و یا بدنه برنامه ساز؟ طبیعتاً مسئولیت هر اشکالی در صدا و سیما به رئیس آن باز می گردد اما این به معنای آن نیست که اصلی ترین تقصیرها بر گردن او باشد. شاید من -به عنوان عضوی از صدا و سیما- انتقادهای زیادی به عملکرد جناب ضرغامی داشته باشم. اما به جد معتقدم هر مدیر دیگری به جای ایشان بیاید با چالشی به نام بدنه مریض مواجه خواهد شد. و این بدنه که می گویم نه به معنای آن است که همه برنامه سازان «مشکل» دارند و نه به معنای آن که «همه» مدیران سالمند.

غالب و قالب برنامه سازان و تیم اجرایی سازمان صدا و سیما هنوز صدای انقلاب را نشنیده اند! هر نسلی توسط نسل قبلی خود پرورش یافته اند و هیچگاه نسلی انقلابی که از بن دندان به ریشه های انقلاب اسلامی و اهداف آن معتقد باشند در صدا و سیما به صورت فراگیر وجود نداشته است تا بتواند تولیدات خوبی ارائه دهد و نسل بعدی خود را نیز به همین شیوه تربیت کند.

به عقیده من تا زمانی که تولید برنامه ها به همین شیوه و در اختیار همین تیم های مدیریتی و اجرایی باشد تحولی در صدا و سیما دیده نخواهد شد. البته از نظر تکنیکی پیشرفت های خوبی اتفاق افتاده است و می افتد اما از آن نگاهی که جنبش وبلاگی مورد اشاره منتظر تغییر است، خبر زیادی مشاهده نمی شود. دانسته است که بدنه یک سازمان عریض و طویل را نیز یک شبه نمی توان تغییر داد.

2. تولید محتوای رسانه ای آنگونه که دین می پسندند، کمتر تجربه شده است. در نتیجه کسانی که قصد قدم زدن در این وادی را داشته باشند، باید خط شکنی کنند و این کار را سخت خواهد کرد. بی شک تولید کنندگان زیادی هستند که اگر نمونه اولیه داشته باشند، می توانند به خوبی از آن کپی بردارند، اما کسانی که بتوانند آن نمونه اولیه را تولید کنند چند نفرند؟

صدا و سیما به یک الگوی رسانه ای نیازمند است. به عنوان نمونه فکر کنید چگونه می توان برنامه ای برای کودکان ساخت که از یک سو رقاص تربیت نکند و از دیگر سو جذاب باشد؟ می دانم که حتماً چنین کاری نیز راهی دارد، اما این که راهش پیدا شود و بعد از مدتی به کلیشه و تکرار نیفتد، سخت است.

می دانید که ریشه این مشکل نیز به بند اول باز می گردد. برنامه سازانی که خلاق باشند و در عین حال خمیر مایه وجودشان با دین پرورده شده باشد، حتماً راه حل مناسبی برای این قبیل مشکلات خواهند یافت. اما دریغ که کمتر یافت می شوند.

3. صدا و سیما جدی ترین رقیب خود را ماهواره می داند. لذا طبیعی است که تلاش او در جهت افزایش فاصله اش با ماهواره باشد. البته این افزایش فاصله را متأسفانه در محتوا دنبال نمی کند و در آمار مخاطبان به دنبال آن است. یعنی بعضی برنامه های رسانه ملی اندک اندک فاصله کمتری با برنامه های ماهواره ای می یابند تا بیننده شان بیشتر شود. و این یعنی مرعوب شدن در مقابل ماهواره.

فارغ از آنکه شیوه صدا و سیما برای پیشی گرفتن از ماهواره صحیح است یا نه، باید اعتراف کرد که اکنون عملکرد موفقی داشته است. همچنین باید مد نظر داشت که آفات گرایش مردم به رسانه های بیگانه غیر قابل کنترل است.

4. هر چقدر که عملکرد صدا و سیما را بد بدانیم، باز هم خوبی هایی در همین سازمان هست که قابل ذکر باشند. در بین برنامه های سیمایی، امثال «این شب ها» و «راز» بوده اند و هستند. فیلم هایی مثل مختارنامه در همین سازمان ساخته شده اند. بخواهیم یا نخواهیم شبکه های رادیویی معارف و قرآن از همین سازمان هستند. مجموعه هایی مانند مستند شاخص نیز از تولیدات همین رسانه اند. بخشی از حضور میلیونی مردم در انتخابات و راهپیمایی ها نتیجه عملکرد همین سازمان است. به جز اینها بعضی کارهای خوب سخت افزاری و برخی اقدامات دیده نشدنی در زمینه پدافند غیرعامل که ارزش آنها تنها در هنگام بحران مشاهده خواهد شد و...

متاسفانه اکثر قریب به اتفاق انتقادهای ما حزب اللهی ها بدون توجه به نکات مثبت عملکرد سازمان صدا و سیماست. کسی که انتقاد شما را می بیند، طبیعی است که در مقابل آن موضع بگیرد. اگر احساس کند که شما بدون توجه به زحماتش او را نقد می کنید، احتمالاً هرگز از لاک دفاعی بیرون نمی آید. اگر هدف ما از انتقاد، کوبیدن طرف مقابل یا مطرح کردن خویش باشد که هیچ؛ اما اگر هدفمان اثرگذاری است، ذکر نقطه های روشن عملکرد صدا و سیما ما را صدها قدم به هدف مان نزدیک تر می کند.

به علاوه صدا و سیما خود به خود در مقابل هجمه رسانه های بیگانه قرار دارد و چشم یاری اش به ماست تا از او دفاع کنیم. اگر نمی توانیم تمام قد پشت سرش بایستیم، دست کم فضایی که با انتقادهایمان از این رسانه می سازیم یک سره تیره و تاریک نباشد.

*

هنگامی که ما بچه حزب اللهی ها از صدا و سیما انتقاد می کنیم، شایسته است که این چهار نکته را در چشم داشته باشیم.

نظرات  (۱۶)

۱۰ ارديبهشت ۹۳ ، ۱۳:۲۰ حسین بوذرجمهری
سلام جناب
ممنون از دعوتتان
مفید بود. من نیز به این موارد معتقدم. اما این موارد بیشتر به تولید محتوا مربوط بود. بله. تولید محتوای اسلامی سخت است. اما منع تولید محتوای ضد اسلامی سخت نیست. خصوصا که ما قانون داریم. وقتی قانون وجود دارد که در برنامه های کودکان نباید تبلیغات بازرگانی صورت بگیرد و علنا صدا و سیما قانون شکنی میکند چه جای دفاعی وجود دارد؟ 
آقا بحث ایجابی سخت است. اما بخش صلبی که سخت نیست. وقتی حضرت آقا میفرمایند مسابقات تلویزیونی نباشد خوب درست نکنند دیگر
 یعنی درست نکردن هم از درست کردن سخت تر است؟
واقعا این توقع بسیار کمی است و به نظرم اصلا جای دفاع ندارد. به خاطر همین تبلیغات بازرگانی در برنامه کودک آقای ضرغامی علاوه بر عذرخواهی باید استغفار کند.
نگاه ما به صدا و سیما این شده:
ما را به خیر تو امیدی نیست، شر مرسان!
البته خوشبختانه خیر هم در صدا و سیما یافت میشود اما واقعا شر نرساندن کار سختی نیست. قانون نشکستن کار سختی نیست.
خوشحالم که با یکی از مدیران صدا و سیما بصورت کاملا غیر رسمی صحبت کردم. این خودش خیر بزرگی است. اما واقعا گله داریم از اینکه جلوگیری از چنین کارهایی شاید خرجش یک نامه باشد.
پاسخ:
سلام.
در مورد پیام‌های بازرگانی، حق کاملاً با شماست. البته توجه دارید که بودجه صدا و سیما کم شده و در نتیجه مجبور به آنتن فروشی شده است.
اما در مورد کار سلبی؛ همانطور که در این مطلب نوشته‌ام، یکی از نقاط ضعف سازمان مربوط به نیروی انسانی آن است. شنیده‌اید که از کوزه همان برون تراود که در اوست. بعضی‌ها را اگر بخواهید شر نرسانند، باید بخواهید کلاً چیزی نرسانند. بعضی از تیم‌ها و عوامل، همین که باشند باعث انحراف هستند. البته تعدادشان معدود است.
از طرف دیگر، نساختن یک برنامه، به معنای ساختن برنامه‌ای دیگر است. آنتن نمی‌تواند خالی باشد. خب این هم یعنی هر کار سلبی در این زمینه به کاری ایجابی منجر می‌شود که فرمودید سخت است.
از دیگر سو، سازمان صدا و سیما خودش را در رقابت با ماهواره می‌بیند و به همین دلیل محتاج جذابیت است. اصل این نگاه اشتباه نیست. اما اشتباه آنجاست که برای بردن این رقابت، سعی می‌کند مانند ماهواره باشد و این اشتباهی مهلک است (اینجا را ببینید)
سخن بسیار است.
سلام به برو بچ رسانه در خدمت انقلاب!
فکر نمیکنید شما هم در جای خراب رسانه ملی بودید و به همین دلیل اینقدر انتقادات تند دارید!
پس نه حرف شما و نه حرف علی اصغر خان!
در ضمن چند روز پیش رفته بودم پیش یک بزرگی از دوستان اونوری! یه حرفی زد تلخ و سخت اما ...
گفتم رسانه ملی نمیذاره ما بچه حزب اللهی ها حرف بزنیم با شما چپی ها که دیگه هیچ.
گفت شماها مگه حرفی هم دارید؟! شماها حرف برای گفتن ندارید! رسانه ملی نمیذاره، فضای فیلم سازی مملکت هم نمیذاره؟! فضای مستند سازی مملکت هم نمیذاره؟! چند نفر هنرمند دارید؟! چند نفر مستند ساز دارید؟! چپ و راست از این هنرمند و اون کارگزدان و .. انتقاد میکنید ولی هیچی ندارید!
البته آش به این شوری که ایشون میگفت نیست. اما دوستان قبول کنید که ضعیفیم.
آقای یامین پور و دوستانشون خودشون دست بر آتیش دارند یا احتمالا یه جای خوب از فضای هنری بچه مذهبی هاستند! لذا این انتقادها رو یکم باید بیشتر دقت کنند!
فضای فرهنگی کشور ما احتیاج به بسیج فرهنگی داره!
احتیاج به بسیج رسانه ای داره!
باید شرع کنیم پایگاه بسیج بزنیم و همه رو بیاریم وسط!
اینجوری من بگم و تو بگی و بعد هم انتقاد کنیم و کاری نکنیم نمیشه!
حرف زیاده بماند!
۰۵ تیر ۹۲ ، ۰۳:۵۷ رقابت خرس و خرگوش - ریز
[...] ترین رسانه رسمی ما، به دلیل ساختار فرسوده و نیروی انسانی خاص خود، چابک نیست و مهم [...]
۰۶ ارديبهشت ۹۱ ، ۲۳:۵۵ اگر قصد انتقاد از رسانه ملی را دارید… — پایگاه مطالبه آرمانهای انقلاب از صدا و سیما
[...] از سایت “ریز“ VN:F [1.9.16_1159]امتیاز بدهplease wait...Rating: 0.0/10 (0 votes cast) مهدی [...]
۱۷ بهمن ۹۰ ، ۲۲:۵۳ رسانه در خدمت انقلاب
سلام
تغییر اندکی در مطلب داده شده. از آنجا که در پاسخ به صحبت جنابعالی است مطالعه بفرمایید
تغییر در دو بند آخر متن است. منتظر تشریف فرمایی شما..
متاسفانه مطالبتون بلند هست نمی شه کامل خوند
نامه از طرف امام زمان عج
به وبلاگ بند هم سر بزنید
۱۵ بهمن ۹۰ ، ۱۹:۱۵ اگر قصد اصلاح صدا و سیما را دارید… — ریز
[...] بسیاری از ما انتقاداتی به صدا و سیما داریم و کم یا زیاد، آن را از خط اصیل [...]
۱۵ بهمن ۹۰ ، ۰۰:۰۶ چله های انتظار
سلام
حرفهایتان قابل تامل بود ولی مثلاً در مورد برنامه کودک نمی شود به جای این اهنگ های آنچنانی و...بیشتر کارتون بگذارند یا بیشتر نمایش اجرا کنند تا ترانه خوانی ، حرف در این است که صدا و سیما این قابلیت را دارد چرا کاری نمی شود ؟ اگر کاری مشابه نکرده بود مثل شبکه نمایش و آی فیلم حرفتان کاملاً درست بود. البته در مورد بدنه مریض نمی دانم چه باید گفت .
۱۴ بهمن ۹۰ ، ۱۹:۱۴ رسانه در خدمت انقلاب
سلام
همین الان مطلبم را کمی تغییر دادم
ممکنه یکم تند باشه برای همین ممکنه بازم تغییرش بدم. اگه تو فکر مطلب نوشتن هستید قبلش تغییرات رو ببینید. بعد از قعطی شدن هم دوباره بهتون خبر میدم اما تغییرات در حد نوع ارائه خواهد بود و اصل مطلب گفته شده
اما در مورد روش: گرچه کارمون را قبل از این شروع کرده بودیم ولی این صحبت امام در جمع نخبه های دانشجو که فرمودند برای تغییر باید اون موضوع را تبدیل کرد به گفتمان ، طوری که مدیران ارشد نتوانند خارج از آن فکر کنند و تصمیم بگیرند "قریب به مضمون" را تایید روشمون میدونیم
کلیک رنجه بفرمایید و مطلب را دوباره ببینید. ظاهرا نیم ساعتی پیش از انتشار مطلب تغییر یافته سر زده بودید
۱۴ بهمن ۹۰ ، ۱۷:۲۷ علی اصغر جوشقان نژاد
اختلاف نظر بنده و مجموعه «رسانه در خدمت انقلاب» در چیست؟
۱۴ بهمن ۹۰ ، ۱۷:۱۸ علی اصغر جوشقان نژاد
سلام.
بله برادر. هم قبل از بوی سیب و هم در حین داوری های بوی سیب...
:)
اینجا را دیدی؟
http://72.persianblog.ir/
۱۰ بهمن ۹۰ ، ۱۲:۲۷ رسانه در خدمت انقلاب
سلام بزرگوار
باعث افتخار و خوشبختی است که جنابعالی را در جمع خواننده های پایگاه خود میبینیم. از آن بزرگتر اینکه قابل دانستید و به نقد عملکرد ما پرداختید
دربیان مشکلات صدا و سیما دقیقا به مشکلاتی اشاره نمودید که اعتقاد ما نیز بر آن است لیکن جایگاه نقش رییس صدا و سیما در دامن زدن به این نقاط ضعف یا تلاش برای مرتفع نمودن آن چیزی است که باید بیشتر به آن توجه شود. این اختلاف نظر شاید ناشی از آن باشد که شما در جایگاه سالمی از مجموعه هستید و لذا این ضعف کمتر به چشم شما آمده است
بهرحال مقدمتون را در پایگاه خیر مقدم عرض میکنیم و مطلب شما را عینا در پایگاه منتشر میکنیم.مطلب دیگری برای پاسخ به انتقادات وارد شده از سوی جنابعالی تهیه و بعد از آن مطلب درج میشود امیدواریم که بازهم لطف و عنایت شما مشمول بچه های پایگاه گشته ، از نقد آن دریغ نفرمایید اگرچه با وجود مشغله کاری همین که خواننده ی مطالب پایگاه بوده اید جای قدر دانی خواهد بود
دیگر مطالب پیوند شده در متن شما هم در دست بررسی است تا سر فرصت استفاده شود
مجددا از عنایت جنابعالی به مجموعه ی مطالبه ی آرمانها ی انقلاب از صدا و سیما قدر دانی می گردد.
اشاره به بدنه مریض زمانی انجام می گیره که فرد با ساختار رسانه ملی آشنایی داشته باشه. برای همینه که عمدتا حرفی ازش زده نمی شه. ولی گاهی اوقات مدیران شبکه و برخی معاونت ها با تصمیماتی که می گیرند این موضوع رو به وضوح نشون می دن.
همه مشخصات یه نقد خوب در نوشته تون بود. خیلی عالی بود.
الان بجای اینکه موج انتخابات 40میلیونی رو تبلیغ کنیم رفتیم تو این خط -
خودش هم الان که نزدیکه انتخاباته و .........
شاید یکی داره به همون خط میده که نمی شناسیمش
و هدف درستی نداره......
۰۸ بهمن ۹۰ ، ۱۲:۲۶ وحید نصیری کیا
نکات قابل تامل و به جایی بود که متاسفانه کمتر هم به آنها توجه می شوند
ما هم تبدیل شده ایم به گروهی که فقط بلد است انتقاد کند فقط کافیست که یک بار هم به ما میدان داده شود تا بفهمیم خبری نیست!ح

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی