پرهنگ

مدیریت فرهنگ، با نرم افزار و گزارش و جلسه!

پرهنگ

مدیریت فرهنگ، با نرم افزار و گزارش و جلسه!

پرهنگ

دغدغه اصلی پرهنگ، فرهنگ است. اما به سیاست، اقتصاد، جامعه و... هم سرک می‌کشد.
پرهنگ بیشتر از نوشته‌های خودم پر شده است، هر چند از نوشته‌های دیگران نیز خالی نیست.
ارادتمند؛ علی اصغر جوشقان‌نژاد

تاريخ پرهنگ
آخرین نظرات
عضوی از راز دل

پرنده ای که یکی از بالهایش را کنده بود

شنبه, ۲۹ آذر ۱۳۹۳، ۰۵:۰۱ ب.ظ

چهره علوم جدید، ریاضیات است. منطق درونی این علوم هم از جنس منطق ریاضیات است: دو دو تا چهار تا!

اما منطق ریاضی، تنها منطق درون آدمی نیست. ما با بها دادن بیش از حد به منطق ریاضی، آن را به قدری بزرگ کرده‌ایم که دیگر توانایی عبور از آن را نداریم. نه آن که منطق ریاضی غلط باشد، بلکه مطلق نیست، همه جا رسا نیست.

پای استدلالیان چوبین بود

پای چوبین سخت بی تمکین بود

در کنار این منطق خشک! منطق دیگری هم هست که ذهن ریاضی، ابزار درک آن نیست. بلکه «دل» آن را می‌فهمد. این منطق هم البته در فرهنگ غربی رقیبی جدی دارد: «منطق دل بخواهی»

منطق دل بخواهی، می گوید «این نکته درست است، چون با هوس من سازگار است!» اما فهم دل، چیز دیگری است. فهم دل از دو گروه بر نمی‌آید: «یکی کسانی که دائماً با منطق «دل بخواهی» تصمیم می‌گیرند و دیگری کسانی که اصولاً امکان فهم دل را انکار می‌کنند یا نادیده می‌گیرند.»

البته فهم دل این گروه دوم (اگر از گروه اول نباشند!) در جان شان زبانه می‌کشد، اما آنها به این دلیل که با استدلال ریاضی جور در نمی‌آید، آن را خاموش می‌کنند. به همین دلیل بخشی از پرسش‌هایشان همواره بی جواب می‌ماند، همانند غربی‌ها که به پاسخ بعضی پرسش‌ها هرگز دست نیافتند.

حتماً اشکال می‌گیرید که این منطق، قابل انتقال نیست. نمی‌شود در یک مقاله‌ی علمی آن را نوشت و به دیگران داد تا آنها هم قانع شوند. حرف شما البته درست است، اما دلیل بر اشتباه بودن این منطق نیست. بلکه ممکن است زبان گوینده یا گوش شنونده قابلیت درک آن را نداشته باشد.

من گنگ خواب دیده و عالم تمام کر

من عاجزم ز گفتن و خلق از شنیدنش

مثلاً خود شما، تا الان در اعماق وجودت چقدر خدا را درک کرده‌ای؟ ممکن است از مثل منی که پیش تو دم از خدا زده‌ام، رنجیده باشی و به خاطر من، با خدا قهر کنی، اما نمی‌توانی اعماق وجودت را از خدا خالی کنی. وقتی به اعماق دل خودت نگاه کنی، محبت امام رضا را پیدا می‌کنی؛ از حرارت امام حسین گرم می‌شوی و امید به مهدی را خواهی یافت.

ممکن است ماجرای کرامت‌های حضرت معصومه و امام رضا،‌ منطق ریاضی را دچار تحیر کند و سوالی به سوال‌هایش بیفزاید، اما اگر آن منطق دیگر که گفتم در دست تو باشد، این کرامت‌ها به جای افزودن سوال‌هایت، تو را به جواب می‌رساند.

*

هیچ وقت از این جنس حرف‌هایم را برایت نگفته‌ام. یعنی هیچ وقت احساس نکرده‌ام که شنونده‌ی این حرف‌ها باشی. اما همیشه در دلم گفته‌ام که دوای درد تو این حس گمشده است.

امیدوارم بتوانی پیدایش کنی، هر چند که بسیار سخت است.

موافقین ۱ مخالفین ۰ ۹۳/۰۹/۲۹
علی اصغر جوشقان نژاد

استدلال

فهم دل

منطق

هوس

نظرات  (۲)

بد حرف زدم ببخشید. منظورم این بود که درست نیست.
اگه منظورت اثبات وجود خود خداست خوب معلومه یک بار هم ثابت بشه کافیه ولی مسئله اینجاست که احساس به معنای حس درونی منبع معرفت نیست یعنی اساسا حس درونی انسان ها حاکی از واقعیت نیست همیشه. پس نمیشه تکیه کرد به احساس.
برای رهایی از سردرگمی راه زیاد هست ولی برای پیدا کردن حقیقت نه.
سلام :)
- مسئله انتقال علم از شخصی به شخص دیگر نیست. مسئله وجود و عدم وجود است.(چه قابل انتقال چه غیر قابل انتقال)
-ریاضی بر پایه ی منطق استوار هست. اساسا منطق یکی بیشتر نیست. 
-یک مرز خیلی واضحی اینجا هست بین منطقی بودن و دانش داشتن. موضوعات منطقی همواره ثابت بوده و تغییر نمی کنند در حالی که دانش بشر محدوده و خیلی چیز ها رو درک نکرده هنوز هم نمی کنه خیلی چیز ها را درک نکرده  ولی حالا میکنه.  باور به ماورا الطبیعه بخاطر دانش نداشتن به چیزی ساده لوحانه هست.
with all due respect :)

پاسخ:
موقعی بحث بر روی وجود و عدم است، که از هیچ راهی به وجود نرسیده باشی. اما وقتی یک بار (فقط یک بار) به روشی متوجه وجود شدیم، دیگر چرا باید تلاش کنیم تا راه های دیگر را هم تا وجود بپیماییم؟ چرا اصرار داشته باشیم فقط از منطق ریاضی به این سوال پاسخ دهیم؟
متهم کردن دیگران به ساده‌لوحی هم دردی را دوا نمی‌کند، برای رهایی از سردرگمی، باید بتوانیم تغییر جدی در نگرش را بپذیریم.
با تمام احترام!

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی