طرح اولیه یک حرکت فرهنگی
حرکت جهادی نوروز 92 گروه خادمان ام ابیها سلام الله علیها، در منطقه چلهول استان لرستان (بین خرم آباد و پل دختر) برگزار میشود.
از بین روستاهای موجود در منطقه، 7 روستای هدف به ترتیب زیر شناسایی شده اند:
- آب پره 15 تا 20 خانوار
- بیشه زرده 17 تا 25 خانوار
- چمورت عزیزالله 12 تا 15 خانوار
- وره زرد 52 خانوار
- گز 40 خانوار
- احمدآباد 18 خانوار (4 بخش روستا روی هم رفته 80 خانوار دارند)
- لتوند برآفتاب 30 خانوار
فاصله بین روستاها نسبتاً کم است و هر صبح دو مربی مرد و سه مربی خانم به هر روستا اعزام می شوند و پیش از غروب باز می گردند. یک مربی در هر روستا، مسئولیت کل گروه پنج نفره را به عهده خواهد داشت. خواهران بر اساس برنامه ریزی خودشان به فعالیت می پردازند و تنها رعایت امنیت و هماهنگی مکان حضور و فعالیت شان با مسئول روستا خواهد بود.
به طور پیش فرض، تقسیم کار بین مربیان آقا بر اساس رده سنی مخاطبان است. به این معنا که کودکان ابتدایی با یک مربی و جوانان با مربی دیگر سر و کار خواهند داشت. رده های سنی بین این دو بر اساس توانایی مربیان و میزان رشد خود متربی تقسیم می شوند.
محل اسکان در مدرسه ای داخل روستای گز است. فعالیت عمرانی نیز در چند روستا پراکنده است.
سطح اقتصادی و معیشتی:
نزد اکثر روستاییان، دامداری و کشت دیم گندم و جو، تنها مشاغلی است که می توان در منطقه داشت. با آنکه در بعضی روستاها رودخانه پرآب و دائمی در کنار روستا موجود است، اما استفاده درستی از آن نمی شود. واقع شدن روستاها در میانه کوه ها و نبود زمین مسطح و پهناور نیز مزید بر علت است.
در حرکت جهادی پیش رو، برای اولین بار در گروه خادمان، عرصه جهادی اشتغال نیز با مسئولیت جناب آقای میثمی برقرار شده است که همکاری ویژه مربیان فرهنگی هر روستا را می طلبد. این عرصه به شناسایی، معرفی و تسهیل مشاغل جدید روستایی می پردازد.
منازل روستایی بدون نظم ساخته شده اند و چیزی به نام کوچه، برای روستا کم معنی است. آب و برق در تمام روستاها وجود دارد و اهالی از آن راضی هستند. هر چند به دلیل رایگان بودن آب و برق، اسراف آنها برای اهالی اهمیتی ندارد و به راحتی انجام می شود.
تلفن همراه در بعضی نقاط آنتن می دهد و در بعضی دیگر از روستاها خیر. با این همه تلفن همراه و بلوتوث بازی (مخصوصا در بین جوانان) امری رایج است.
سطح فرهنگی و تحصیلی:
در تمام روستاهای ذکر شده، مدرسه ابتدایی وجود دارد. چند مدرسه راهنمایی نیز در منطقه هست که عموم فرزندان اهالی، مقطع راهنمایی را در آنجا می گذرانند. اما هیچ دبیرستانی در محدوده چلهول وجود ندارد.
با این همه تعداد دانش آموزان مقطع متوسطه زیاد است و نوجوانان و جوانان، در دبیرستان ها، هنرستان ها و فنی حرفه ای های شبانه روزی یا غیر آن، مشغول تحصیل هستند.
منطقه تعدادی دانشجوی در حال تحصیل نیز دارد. هر چند اکثر فارغ التحصیلان منطقه به شهر رفته اند در آنجا ساکن شده اند، اما تعدادی از فارغ التحصیلان نیز در همان روستاها باقی مانده اند. (مانند معلم روستای آب پره، مدیر روستای گز، یکی از خانم های روستای وره زرد و...)
از دیگر سو، ماهواره، سیگاری و معتاد در منطقه بسیار کم است. به همین دلیل بسیاری از مشکلات ناشی از ماهواره و اعتیاد در منطقه کمتر دیده می شود.
سطح فرهنگی منطقه، نسبت به مناطق روستایی مشابه بالاتر است و احکام اولیه تقریباً در منطقه فراگیر است.بنابراین لازم است سطح موضوعات مطرح، تغییر کند و نکات جدیدی در فهرست موضوعات مورد نیاز قرار گیرد.همین نکته موجب شده است فعالیت فرهنگی بدون مطالعه قبلی، آسیب زا باشد. بنابراین به صورت اکید توصیه می شود در مورد موضوعاتی که در ادامه می آید مطالعه جدی به عمل آورید.
موضوعات محوری:
به جهت ایجاد آمادگی ذهنی و هماهنگی بین روستاها، منظومه موضوعی فرهنگ بیرونی، با محوریت سه موضوع «ولایت»،«روستا» و «مشاوره و آموزش» تهیه شده است که مبنای فعالیتهای فرهنگی در روستاها خواهد بود. از این میان، موضوع ولایت بر اساس ظرفیت روستا و دو موضوع دیگر بر اساس نیاز روستا پیش بینی شده اند.
بدیهی است که ارائه مطالب در هر روستا و برای هر مخاطب، به سطح اطلاعات و میزان پذیرش او بستگی دارد. همچنین فهرست موضوعات ارائه شده به معنای برگزاری کلاسهای تخصصی، فارغ از جنبه سرگرمی و جذب نیست. بلکه همچنان لازم است بخش قابل توجهی از زمان (مخصوصا در روزهای اول) به بازی و تفریح با اهالی بگذرد.
نکات لازم برای استفاده از جداول موضوعی:
- موارد دارای زمینه تیره، صرفاً با هماهنگی مسئول عرصه اشتغال انجام میگیرد.
- موارد دارای زمینه آبی، با هماهنگی مسئول عرصه فرهنگی و برنامهریزی مرکزی انجام می شود.
- منظور از جلسه در جداول زیر، تمام موقعیت های انتقال مفهوم است.
- برای اجرای اقدامات خاص باید جوانب امر را به خوبی بسنجید و شرایط و مقدمات را به خوبی فراهم نمایید.
شیوه اجرا:
- بهتر است افراد روستا با توجه به تعداد مربی سطح بندی شوند و هر مربی با محدوده سنی خاصی مشغول به کار شود.
- بازی و سرگرمی، مسابقات ورزشی، داستان و... لازمه جذابیت کار است و نباید از آن غفلت شود. حتی ممکن است در روز اول امکان ورود به مباحث محتوایی ایجاد نشود.
- مسئول هر روستا، با توجه به شرایط و نیازهای روستا میتواند موضوعات را کم یا زیاد نماید. اجباری در پرداختن به همه موضوعات نیست. اما لازم است محورهای کلی حفظ شود و در شرایط خاص، با مسئول عرصه فرهنگی هماهنگی لازم انجام پذیرد.
- اکثر موضوعات اخلاقی مورد نیاز اهالی است و در بین موضوعات فوق، به صورت کلی آمده است.
- با آنکه بر اساس بررسی انجام شده، در روستاها مشکل احکام اولیه وجود ندارد، لازم است ذکر احکام همچنان در دستور کار قرار داشته باشد.
- با توجه به در دسترس نبودن رساله مقام معظم رهبری، رساله آیت الله مکارم شیرازی توزیع می گردد.
- با برگزاری مسابقه و بازی، نحوه استفاده از رساله به نوجوانان آموزش داده شود.
- احکام خاص بلوغ، خود ارضایی و استبرا، نباید به گونه ای گفته شود که پرده حیا را در جمع بدرد. بهتر است این احکام به صورت تک نفره یا دو نفره برای مخاطب هدف بیان گردد.
- مسائل زناشویی تنها توسط مربی خاص آن بیان خواهد شد. سایر مربیان از ورود به آن حیطه خودداری کنند. در صورت مشاهده موارد لازم برای مشاوره، به مسئول فرهنگی منتقل نمایند.
- برگزاری نماز جماعت از ضروریات کار در روستاست. بهتر است نماز در مکانی که شرکت همگان در آن امکان پذیر باشد برگزار شود. همچنین در بین دو نماز یک حکم شرعی و یک نکته کوتاه دیگر گفته شود.
- ویژه برنامه تحویل سال در دستور کار قرار داشته باشد. برای این کار، موارد ذیل پیشنهاد میشود:
- برگزاری جشن با حضور همه اهالی
- تجلیل از تحصیل کردگان ساکن روستا
- پخش پیام مقام معظم رهبری
- سرکشی به خانه اهالی
- هدیه عکس مقام معظم رهبری و تقویم به همه اهالی
- سر زدن به خانه شهدا به صورت خاص
- بهتر است برای آنکه در طول سال، اذان روستا برقرار بماند، بیش از یک نفر موذن تربیت شود و با بزرگترهای روستا برای همکاری با ایشان صحبت لازم انجام پذیرد. ساعت اذان به افق نزدیکترین شهر تهیه میشود و از طریق مربی روستا در اختیار اهالی قرار خواهد گرفت.
- اگر در روستایی مسجد، حسینیه یا فضای مناسبی برای نماز اهالی وجود داشت، بهتر است اهالی توصیه شوند تا همواره هنگام نماز در آنجا جمع شوند و (در ایامی که امام جماعت نیست) نماز خود را به صورت فرادا بخوانند.
- بهتر است بنای هیئت روستا به نحوی گذاشته شود که اهالی، بعد از خروج تیم جهادی نیز هیئت را حفظ نمایند. این مسئله به ظرفیتهای روستا بستگی کامل دارد. بنابراین اگر مداح خوبی در روستا یافتید که امکان واگذاری کار به او وجود داشت، او را جهت آموزش معرفی کنید.
- دوره آموزش مداحی، در صورت فراهم شدن شرایط در دو روز پایانی برگزار می شود. از هر روستا یک یا دو نفر که استعداد و علاقه به مداحی داشته باشند به روستای محل اسکان می آیند و توسط یکی از مربیان آموزش می بینند.
- اگر کسی استعداد و علاقه برای ورود به حوزه را داشت، حتماً در این مورد صحبت کافی با او داشته باشید و در صورت لزوم برای راهنمایی بیشتر او، اقدام کنید.
- پخش فیلم بر اساس برنامه ریزی قبلی و با هماهنگی با مربیان روستاها، در هر روستا یک روز را به خود اختصاص می دهد. فیلم برای رده های سنی گوناگون آماده شده است و با انتخاب مربی روستا پخش می شود. در همان روز پخش فیلم، موقعیت مناسبی برای توزیع بلوتوث های جذاب و اخلاقی از طریق نوت بوک خواهد بود.
- در صورتی که شرایط برگزاری اردوی راهیان نور فراهم شود، از هر روستا به طور میانگین 5 نفر برای اردو انتخاب می شوند و در سه روز پایانی اعزام خواهند شد. مربیان نیز لازم است در روزهای ابتدایی، در مورد شهدا فعالیت ویژه ای نمایند تا علاقه به اردو و تاثیرپذیری از آن را افزایش دهند. بودن یا نبودن این بخش در ابتدای اردو به اطلاع مربیان خواهد رسید.
- هر شب، در جلسه ای نسبت به انتقال تجربیات روستا به دیگر مربیان اقدام خواهد شد. همچنین کاربرگی برای تکمیل روزانه در اختیار مربیان قرار می گیرد که هر شب به مسئول فرهنگی تحویل می دهند.
به دلیل شرایط خاص امسال از نظر ترکیب اعضای حاضر در اردو، نیاز به شما در یک روستای خاص بیشتر است. البته نیت المومن خیر من عمله، بنابراین شما به اجر همه نیت هایی که دارید می رسید ان شاالله هر چند که نتوانید به همه شان عمل کنید.